Liverpool suurennuslasin alla

Vuonna 1892 perustettu englantilainen valioliigajoukkue Liverpool tunnetaan faniensa parissa myös nimellä The Reds. Joukkueen kotikenttä on Anfield, joka sijaitsee Liverpoolin pohjoispuolella, ja sinne mahtuu yli 40 000 katsojaa. Uskollisimmat ja äänekkäimmät kannattajat kipuavatkin tämän legendaarisen stadionin jyrkkään päätykatsomoon kannustamaan joukkuettaan voittoon laulaen äänekkäästi perinteistä kannatuslauluaan “You’ll never walk alone”.

Liverpool on tarjonnut katsojilleen varmaa ja laadukasta jalkapalloa jo pitkään, ja yli satavuotisen historiansa aikana se on myös hankkinut tuhansittain faneja kaikkialta maailmasta. Seuran suosio ei ole ihme. Onhan kyseessä Iso-Britannian perinteikkäimpiä ja arvostetuimpia jalkapalloseuroja, jolla on hallussaan monia upeita voittoja. Se on kahminut suuren määrän pokaaleja kansainvälisistä turnauksista. Historiansa aikana se on saavuttanut seitsemän FA Cupin voittoa, 18 liigamestaruutta sekä kahdeksan Liigacupin pokaalia.

Joukkue kantaa mukanaan myös tragedioita. Yksi dramaattisimmista liittyy katsojien välisiin kahinoihin. Vuonna 1985 Liverpoolin ja Juventuksen pelissä kuoli 39 ihmistä huligaanien otettua yhteen sellaisella voimalla, että osa Heyselin stadionia romahti. Tällaiset tapahtumat ovat antaneet pontta kehittää pelien turvallisuusjärjestelyitä, ja nykyisin esimerkiksi pelaavien joukkueiden fanit pidetään tarkasti omissa katsomoissaan ja poliiseja on peleissä enemmän. Myös seisomapaikoista katsomoissa on luovuttu.

Tunnetuimpia Liverpoolin riveissä pelaavia jalkapalloilijoita ovat muun muassa Martin Skrtel, Philippe Coutinho ja Daniel Sturridge. Joukkueessa on pelannut myös tunnettuja suomalaisia jalkapalloilijoita, kuten Sami Hyypiä ja Jari Litmanen.

Liverpoolin suomalaiset fanit

Suomestakin löytyy Liverpoolin uskollisia kannattajia. Täällä toimii Liverpoolin kannatusyhdistys, joka kertoo tehtäväkseen Liverpool FC -jalkapallojoukkueen toiminnan tukemisen sekä kannatusaatteen levittämisen Suomeen. Yhdistys järjestää muun muassa kannattajatapaamisia, ja jäsenet voivat hankkia lippuja todella kysyttyihin LFC:n Valioliigan kotipeleihin.

Fanit pukeutuvat joukkueen logolla varustettuihin vaatteisiin. Erilaisia Liverpool -fanituotteita voi ostaa netistäkin. Esimerkiksi Sam Dodds on suosittu verkkokauppa, josta löytyy vaatteiden lisäksi valtava valikoima muunlaistakin tavaraa, kuten kelloja, julisteita ja kirjoja.

Jalkapallofaneille on helppoa ostaa esimerkiksi lahjaksi fanituote. Se on varma valinta, joka varmasti miellyttää.